Binti #BingoCifiCat #EstiuCifiCat

 


BINTI (2015) - Nnedi Okorafor

Raig Verd


****

 

Binti és la primera part d'una trilogia Binti, la novel·la curta que obre la saga i Binti: Foc Sagrat, un relat que ens completa l'univers de la Binti. Tant la novel·la com el relat ens parla del viatge iniciàtic, personal i polític que inicia la Binti en sortir del seu univers particular, ètnic, sociològicament tancat i s'obra a un univers enorme, diferent i aliè a ella, i la seva cultura, però que en realitat coneix molt bé, d'una forma filosòfica a través del llenguatge de les matemàtiques que domina com si fos part d'ella mateixa.


Nnedi Okorafor és una autora afrofuturista, que a través de les tecnologies, i la mirada imaginativa vers el futur de la societat intenta trobar l'alliberament social, cultural i ecològic de la nostra societat. És una de les veus africanes més potents que podem trobar avui dia, amb inspiració africana, i mirada ecologista, feminista, i empatia amb les minories racials i ètniques.

Binti ha rebut els majors reconeixements de la literatura fantàstica i especulativa: 2019: Premi Ignotus per Binti, 2016: Premis Nebula a la millor novel·la per Binti, 2016: Premi Hugo a la millor novel·la per Binti.

La identitat de la Binti la marca des del naixement, per ètnia, cultura, provinença i geogràfica, a patir masclisme, racisme, classisme, perquè la seva identitat és la línia que l'exclou i a l'hora li marca un fil de destí que no la deixa sortir del marc sociològic que suposa que ha de complir com a himba, com a dona, com a persona. Però Binti vol trencar aquesta línia i caminar pels marges, i això la fa transgredir la tradició, desafiar els costums ancestrals que passen de pares a fills, i el rol que ella havia d'acomplir, i es nega a ser considerada una pària, i a través del llenguatge de les matemàtiques que forma part d'ella mateixa i li permet entendre el món i l'univers més enllà del que la humanitat ha entès mai, Binti inicia un viatge interior i exterior, que significa una revolta política, social i personal.

 

Binti és la primera himba (referent l'ètnia Himba de Namíbia) en poder accedir a la universitat intergalàctica, la Uni Oomza, malgrat que la resta d'ètnies humanes i d'alienígenes consideren inferiors als himbas i que la seva gent pensa que no s'ha de sortir del desert que es casa seva. Però les seves capacitats per entendre les matemàtiques i la seva forma de veure l'univers la porta a voler iniciar aquest viatge d'aprenentatge. Binti i un estrany aparell i amb característiques gairebé màgiques, l'Edam, que va descobrir al desert, es convertirà en el lligam que relacionarà a la societat dels medusa, en conflicte amb els khoush (una altra ètnia humana) i altres societats alienígenes, per assolir superar el conflicte i fer les primeres relacions pacífiques entre els meduses i la resta de societats alienígenes.


Però per Binti això vol dir ser ella la que resta amb conflicte en tot hom. Se sent sola, sempre, enfrontada arreu, amb la família i els himba perquè la consideren una pària per marxar de la seva terra i no seguir la tradició, per els khoush que la consideren una traïdora que va anteposar la pau amb els meduses abans que la vida dels humans de la nau que els transportava, i amb les societats de l'univers en general perquè s'ha convertit en la veu dels meduses en certa forma. Necessita trobar el seu lloc, i no ser la resposta dels altres, i la seva identitat només la troba amb el llenguatge matemàtic. Aquesta capacitat de racionalitzar i repensar a través de les matemàtiques li permetrà establir noves aliances i relacions que mai hagués imaginat.

És aquest món matemàtic, de l'harmonització, els astrolabis, les ramificacions del pensament matemàtic, propis de la cultura himba que passa de pares a fills, que crea aquest univers tan específic el que més interessa d'aquesta novel·la i fa de lligam argumental de tota la novel·la i que segurament serà un fil a estirar en els següents llibres de la Binti.

La novel·la ens presenta a la Binti a través del seu pensament, la seva interiorització i la seva cultura, però el conflicte extern de la novel·la que cal resoldre en poques pàgines, fa que hi hagi poc espai per la interiorització del personatge. Per això és tan interessant el relat que segueix de Binti: Foc Sagrat, perquè ens permet internar-nos en el seu personatge i especialment amb les ramificacions matemàtiques i com això implica una forma d'entendre la vida i l'univers, i a la mateixa Binti i la seva forma de ser. I com ella acaba també envoltada de persones, de família, d'un nou cercle vital, que anirem coneixent a mesura que evoluciona el relat, que complementa perfectament l'acció de la novel·la.

Amb Binti, i la mirada afrofuturista de la seva autora, se'ns instiga a treure la mirada occidental del nostre melic, i veure formes d'entendre la vida, misticismes diferents, i resolucions i formes de convivència socials i individuals diferents de la nostra, i ens incita a aprendre sobre noves mirades diferents de la nostra. Junt amb altres novel·les afrofuturistes que s'han traduït al català com Qui tem la mort de la mateixa autora, o la saga Xenogènesi, d'Octavia E. Butler, de Mai Més, la trilogia de Binti, és una aposta segura que ha fet Raig Verd per una forma diferent de veure el món, que ens convida també a observar-nos al mirall.

Entrades populars d'aquest blog

Presentació interectiva de Catalunya Mítica

Estimades Màquines, Efendi, La primera Onada i Forvid, lectures d'autores, pel #BingoCifiCat