Mentre durin les espelmes.

 Mentre durin les espelmes

Josep Rodriguez i Ferrer @haikujosep

 

Arriba  l'estiu i el temps s'allarga una mica més amb el teletreball i hem permet començar amb les meves ressenyes i la primera que toca és Mentre durin les Espelmes que porta més  de set mesos esperant!

I amb ell començarem també el #BingoCificat d'enguany amb autors #K0. Aquest llibre podria anar amb dues categories  del bingo, perquè hi ha activitat paranormal, però es evident que la que li pertoca és la de LGTBI Friendly, perquè en Josep Rodriguez ens fa una història d'amor, una relació LGTBIQ entre els dos protagonistes, tractada amb total normalitat, sense incidir  en aquest aspecte com si fos una flor en mig del desert.

Perquè parlem d'un BL (BoysLove) que hibrida amb una història de fantasmes,  amb molta cultura pop, i amb dos personatges otakus de dues generacions,  que ens porten a recórrer la ciutat de Barcelona  des del Barri Gòtic,  fins als diferents cementiris de la ciutat de Poblenou, Les corts, o Sarrià, o els barris de Sants o de Gràcia, o a Sant Jaume d'Envenja.

Aquesta obra ha estat considerada una de les primeres BL de la literatura catalana, que a demés hibrida una quotidiana  relació LGTBIQ amb una història d'elements sobrenaturals,  i fa referències al manga i l'anime, i també a la cultura pop i la literatura de ciència ficció des dels anys 90 fins ara, la qual cosa permet a molts lectors i lectores  diferents puguem sentir-nos interpel·lats per la lectura. 

Però expliquem una mica de que va:  En Victor, un fantasma que porta vint anys pul·lulant pel cementiri de Poblenou, es troba a en Joel,  dins del cementiri, i tots dos, no sabem perquè, queden impactats des del primer moment que es veuen i des d'aquests instant neix una història d'amor, que trencarà totes les normes sobrenaturals que regeixen les línies entre la vida i la mort. Un amor ple de fets paranormals, de quotidianitat, de referents i picades d'ullet frikis i d'humor. 

Hem de dir que hem vist ressenyes que  consideren, potser pels referents frikis o otakus o potser per tenir un fil BL romàntic, com una novel·la de caire juvenil, tot i  que l'autor no amaga en cap moment el sexe, tendre i a l'hora molt vehiculat al fet paranormal que el fa possible.  Tot i saber que les etiquetes fan falta per classificar a llibreries i biblioteques, no crec que a Mentre durin les espelmes li calgui cap etiqueta, és un llibre que pot tenir un cercle de lectors ben ampli a qui pot atrapar.

Hem de destacar la coberta molt encertada, d'estil manga, de Judit Moreno que tanca el cercle de l'ambientació que l'autor vol donar a la seva novel·la.

En Josep Rodrigues obra una finestra que esperem no sigui la darrera!




Entrades populars d'aquest blog

Presentació interectiva de Catalunya Mítica

El Plagi. Sílvia Romero