Acte de Violència, de Manuel de Pedrolo, Any Pedrolo a la Biblioteca de la Roca




Aprofitem aquesta obra per recordar la biografia de Manuel de Pedrolo, un activista polític d'esquerres i independentista, però també defensor del paper de les dones en la nostra societat i molt crític en el món cultural, polític i religiós de la seva època. Aquest any s'aprofita en diverses editorials per recuperar algunes de les seves obres: Tigre de Paper ha recuperat ja Acte de violència i Tocats pel foc, i Orciny Pres va tenir la valentia de recuperar Procés de contradicció suficient, quan ningú recordava Pedrolo:
"Procés de contradicció suficient és una de les obres majors de Manuel de Pedrolo, emmarcada dintre d'un cicle de novel·les sobre els mites ancestrals que es completa amb Crucifeminació i Múltiples notícies de l'Edèn, i que ens presenta una versió diferent de la que estem acostumats de la figura del Diable" (Orciny Pressi Crucifeminació "en aquesta obra una crítica a la creació dels mites religiosos i a la manipulació que aquests pateixen en mans de les autoritats polítiques, eclesiàstiques i fins i tot mèdiques. Crucifeminació és una obra experimental que juga amb la forma i el contingut, que va més enllà dels gèneres i que posa de manifest la voluntat de l'autor d'explorar les diferents tècniques literàries per tal de dignificar la literatura catalana." (OrcinyPress)



I diem valentia perquè amb Orciny Pres no trobem només el Pedrolo negre, sinó també al reivindicatiu i distòpic.




I encara tindrem temps de veure més reedicions, alguna edició nova, i dos congressos sobre l'obra de l'autor durant tot aquest any i moltes altres activitats, amb el suport de la Fundació Pedrolo i de la mà de la seva filla Adalais, i la comissaria de l'Any Pedrolo, Anna Maria Vilallonga.



La novel·la agrada molt en general perquè per una banda és premonitòria als anys 60 del que passaria 15 anys després, i per altra perquè ens recorda molts moments actuals en moltes escenes. La vaga dels tramvies que va tenir lloc als anys 50 es recupera aquí per recordar-nos les grans accions del món sindical i laboral.



Un altre aspecte a destacar és com usa el llenguatge amb gran precisió, amb un vocabulari que sovint l'hem perdut, però que a l'hora no és sofisticat i elitista, si no llenguatge de carrer amb els que tots ens sentim molt immersos. La defensa de la llengua, sobretot de la llengua de la terra ferma, fou una altra de les lluites continuades de Manuel de Pedrolo que es pot percebre en tota la seva obra. La ciutat que mai és nomena però que tots podem intuir que és Barcelona, veiem que no parla xava, com es deia sovint si no una llengua de carrer, de pagès, però rica i polida.



A les usuàries els ha agradat especialment veure com la mirada de l'autor és avançada als seus temps i com és crític sense cap vel contra actituds homòfobes, o feminicides. Per altra banda han destacat les descripcions tan encertades de la societat que vol descriure i de com els diferents estaments socials es mouen dins dels seus estrats sense saber-ne sortir sovint com si tinguessin una bena als ulls.



Pel nostre usuari però l'obra té algunes carències, perquè vol parlar de molts temes, però es queda a la superfície i no parla dels fons dels problemes, de per què cal una lluita unitària contra la dictadura del Domina, de per què aquest jutge està acomboiat per tots els estaments de prestigi, ect. Pel nostre usuari, en Joan Sales parlant de temes similars, aprofundeix molt més en les causes d'aquests moments polítics i va molt més a les arrels del problema. Pel nostre usuari, potser escrivia molt, era un autor molt prolífic i no li donava temps de donar cos als temes de què parlava.



També han destacat l'estructura, mai centrada en un personatge, si no abastant tots els estrats socials, i tots els tipus de persones, de forma que ens dóna una sensació que podem percebre tota la ciutat en la seva immensitat sociològica, tot i que de vegades pot ser repetitiu i una mica superficial en alguns dels temes.



En general l'obra ha agradat molt, i la majoria d'usuàries que ja havien llegit altres llibres de Pedrolo, com Trajecte Final o El mecanoscrit del segon origen, estan molt interessades en les reedicions de les obres de Manuel de Pedrolo i si es podran trobar a les biblioteques aquestes reedicions.

Entrades populars d'aquest blog

Presentació interectiva de Catalunya Mítica

El Plagi. Sílvia Romero