Per tenir casa cal guanyar la guerra, Joan Margarit, Biblioteca de la Roca Febrer 2020


Joan Margarit 24 de febrer del 2020


Premi Cervantes 2019
Per tenir casa cal guanyar la guerra
Aquest llibre ens parla de geografies, de llocs, d’espais i de com aquests ens marquen en la vida. De fet és un recorreguts per les seves geografies d’infància i adolescència: Sanaüja, Rubí, Girona, Santa Coloma, Barcelona, Tenerife.
Va néixer l’any 38,  temps de dolor i violència,  en plena Guerra Civil, va viure diferents geografies i provenia de diferents geografies que el varen configurar  com persona i com poeta, geografies que parlen d’històries, de pèrdues, de records, de renúncies, de pors.
La casa dels avis paterns [Cal Nosa (Avellanosa)] a Sanaüja, marca com serà el pare, odiant els senyors, però volent atansar la seva posició, una contradicció que el marcarà de per vida. La casa dels avis materns [Cal Panyero] [Els ancestres del Delta, terra de Frontera] a la Cala, a l’Ametlla de Mar, marca a la mare, gent dura, que li costa expressar els sentiments,  però que afronten la vida amb disciplina. Aquesta és una de les idees que xoca més a les assistents, la mare és molt dura, diu una usuària, molt ferma... jo no podria estar tant de temps sola, sense veure al meu fill, i aguantant l'assetjament laboral sense poder dir res, per por a ser depurada, diu una altra usuària.
La primera geografia  que ens parla i la primera persona que sembla que tingué gran pes en aquest espai i durant tota la seva infantesa és Sanaüja i la seva l’àvia a la que ens mostra “amb la seva comprensió profunda de l’amor”, com un dels pilars de la seva família. Ja a les primeres pàgines ens parla com les geografies, la família,  els espais, les renúncies i les pèrdues varen marcar el camí dels que després seria la seva poesia,  però també ens parla d ’eines, la arquitectura, la música, el cinema, la filosofia, la cultura que l’han acompanyat en aquest camí?
Els records ens marquem com persones, en fem un recorregut de fet, alguns llocs queden, alguns records són intensos, ens explica, altres en canvi no són rellevants i els oblidem. El que és important i queda, porta cap a la poesia, però el record, de vegades és mentida... recordem el que volem, o el que creiem que volem recordar, un usuari, diu que li ha encantat perquè té una edat similar, "s'ha de llegir un cop a la vida algun llibre d'algun contemporani teu per poder copsar les coses que has viscut en plenitud, i ell viu la vida amb la seva àvia amb plenitud, jo que no vaig poder gaudir de la meva àvia, m'ha agradat molt els records d'en Margarit."
Els objectes sovint també formen part indestriable de la nostra maduresa, com el bol  de porcellana anglesa que portarà el seu pare del “viatge”, la fugida a França i el temps que passà a Argelers i  al  penal, en acabar la guerra, època de la qual no en parlava gaire, oi? Però el bol sempre el va acompanyar.  A totes les famílies va haver un bol per evitar parlar d'allò que no es podia o volia parlar.
Tot i així és un nen i després un jove, que gaudeix de la individualitat, de la solitud, com forma positiva de madurar i com refugi  i aprofita qualsevol espai per passejar sol i admirar els paisatges,  cosa que veiem a Girona, les passejades pels carrers boirosos, per la riba del Ter, per la Devesa , l camp primigeni de Sanahuja, els horts ordenats de Rubí, el Ter, la Devesa, els carrers boirosos de Girona, el Turo Park de Barcelona, o els espais agrestes de Tenerife, la relació amb la bellesa, amb la solitud, amb les passejades també formen part dels seus records, del seu recorregut a la maduresa.
L'autor ens parla també de llibres i relats que marquen de petit, el primer llibre que llegeix en català, que li porta la mare, però també els relats de l’àvia, El libro de España que acompanya els anys  d’aprenentatge infantil, els llibres d’aventures, Jules Verne, Robert Louis Stevenson, Zane Grey, del els escriptors i poetes que coneix ja a la universitat, Rimbaud, Bodelaire, Txjov, Machado, Pasternak, Proust...  ens recordem de Pere, de com n'hauria gaudit d'aquest llibre!!!

Entrades populars d'aquest blog

Presentació interectiva de Catalunya Mítica

El Plagi. Sílvia Romero